Verwijderen van een bloedzuiger
In de tropische regenwouden zitten veel bloedzuigers. Deze kleine, wormachtige wezens zijn zo’n 1-2 cm lang en slechts een paar millimeter dik. Ze leven onder of bovenop een blad van een plant of op de grond en zoeken warmte. Wanneer ze warmte detecteren, zuigen ze zich vast aan de bron en gaan dan op zoek naar een stuk huid om in te bijten. Als ze bijten, voel je echter niks.
Probeer nooit een bloedzuiger te verwijderen door aan het midden van het dier te trekken. Als je een bloedzuiger verwijdert door erin te knijpen, er zout op te strooien, er iets brandends tegen te houden of door een andere methode te gebruiken die de bloedzuiger hindert tijdens het voeden, kan het dier verteringssappen met bacteriën in de open wond spuiten, wat het risico op infectie vergroot.
Hier is de juiste manier om een bloedzuiger te verwijderen:
-
Kijk aan welke kant de voorste zuignap zit. Het smalle uiteinde is de voorkant. Zet je nagel op je huid (niet op de bloedzuiger) direct naast de orale zuignap. Schuif je vinger rustig maar met kracht tegen de bloedzuiger op het punt waar hij zuigt en duw de zuignap in de zijdelingse richting los. Als het contact van de zuignap met de huid is verbroken, stopt de bloedzuiger met voeden.
-
Maak de achterste zuignap los. De bloedzuiger zal proberen zich weer vast te zuigen en kan zich dan aan je vinger vastzuigen. De bloedzuiger begint niet onmiddellijk bloed op te zuigen als de zuignap weer is aangebracht. Geef regelmatig tikjes tegen de smalle voorkant terwijl je met je nagel duwt, of trek aan de dikke kant (achterste zuignap) om de zuignap los te maken.
-
Verwijder de bloedzuiger. De bloedzuiger heeft zich ondertussen misschien aan je vinger vastgezogen. Duw hem weg; hij zal gemakkelijk loskomen. Zodra de bloedzuiger los is, kun je er zout of insectenwerend middel op doen om te voorkomen dat hij zich aan iets anders hecht.
-
Behandel de wond. Als het antistollingsmiddel van de bloedzuiger uitgewerkt is, zal de wond snel genezen. Houd de wond schoon en breng zo nodig een verbandje aan. Krab niet aan de wond. Als de jeuk te erg wordt, neem dan wat anti-jeukmiddel.
Als je een bloedzuiger op je lichaam verwijdert die nog dun is, bloedt de wond slechts kort. Als de bloedzuiger goed dik en groot is (tot wel twee keer zo dik en lang), heeft hij al een tijd op je lichaam gezeten. Na verwijdering blijft de wond wat langer bloeden vanwege het ingespoten antistollingsmiddel. Het kan ongeveer 1 tot 2 uur duren voordat het bloeden stopt.
Draag ook speciale bloedzuigersokken, zodat de bloedzuigers niet op je voeten kunnen kruipen. Deze sokken zijn verkrijgbaar in een groot aantal Thaise natuurparken voor ongeveer 5 euro.
Zelf heb ik bloedzuigers meegemaakt in Thailand, maar ook tijdens een regenbui in de Blue Mountains en een ander natuurpark in Australië.
Voor meer informatie kun je terecht op https://www.beesies.nl/bloedzuiger/
Nieuws
-
Wandelreis Japan – Een avontuur vol indrukken
Wandelreis Japan – Een avontuur vol indrukken Om zes uur ’s oc...
Lees meer -
Zuid-Korea IML wandelreis - Een avontuur om nooit te vergeten
Beleef de Magie van Oost-Azië met TT Wandelreizen Ontdek de betoveren...
Lees meer
Contact
TT-Wandelreizen.nl / Theo Trompp/a Sint Jansberg 67
9202 ED Drachten
+31495712072/+31652788806
info@tt-wandelreizen@+@nl verander @+@ in een punt